maandag 9 juli 2012

DOM of......

Mijn vrouw heeft al een groot aantal jaren een voedingsallergie. Ze is dodelijk allergisch voor kippen-ei. Deze (ongeneeselijke) ziekte brengt angst met zich mee. Veel angst. Waarvoor? Voor een allergische reactie. Een die zo hevig kan worden dat ze dood gaat. Zeker als ze niet op tijd medicijnen krijgt.

De volgende zaken zijn wel heel normaal voor de meeste mensen:

  • Als je een mes tussen je ribben krijgt en ze raken je hart, ga je dood.
  • Als je een trein terug probeert te koppen, ga je dood.
  • Als je onder een auto komt, is de kans groot dat je dood gaat.
  • Als je van 5 hoog uit een raam valt is de kans groot dat je dood gaat.
  • Als je vergif binnen krijgt, ga je dood.

Al deze zaken snappen ze wel. Waarom snappen ze dan niet dat wanneer mijn vrouw iets van ei binnen krijgt, ze daar dood aan gaat? Dat ei voor mijn vrouw *vergif* is? Tot op de dag van vandaag begrijpen hele volksstammen nog steeds niet dat voor mijn vrouw, het eten van (kleine) deeltjes ei, dodelijk is. En dat mijn vrouw al een paar keer een heel heftige reactie heeft gehad en weet hoe dat voelt..... 


Ben je dan DOM, of......

Eindelijk duidelijke etiketten!


Etiket biedt duidelijk plaatje

DOOR ANNETTE KARIMI

Aan het etiket kunnen mensen met een voedselallergie vaak niet aflezen of een voedingsmiddel veilig is. Maar nieuw onderzoek kan voor 99 procent zekerheid bieden.

AMSTERDAM – Twee tot drie procent van de bevolking kampt met een voedselallergie, en dat bepaalt vaak in flinke mate hun dagelijkse leven. Niet weten of een voedingsmiddel irritatie of zwellingen in de mond veroorzaakt, buikpijn, diarree, benauwdheid of zelfs een levensgevaarlijke shock, is een flinke belasting, vertelt André Knulst, dermatoloog en allergiespecialist van het UMC Utrecht. „Mensen leven voortdurend met angst voor een lichamelijke reactie.”

Boosdoeners zijn allergenen, natuurlijke stoffen in voedsel die deze allergische reacties kunnen veroorzaken. Tot de belangrijkste allergenen behoren noten, pinda’s, eieren, melkeiwit en weeken schaaldieren.

Is er een allergeen ingrediënt aan een voedingsmiddel toegevoegd, dan moet dit verplicht op het product vermeld worden. Maar als er (onbedoeld) sporen van allergenen in belanden door het productieproces, hoeft dat niet. „Denk bijvoorbeeld aan pure chocolade in een fabriek waar ook melkchocolade wordt gemaakt. Het is technisch bijna onmogelijk om machines zo schoon te maken dat er geen melk in de pure chocolade terecht komt.”

Of dat vervolgens klachten oplevert, hangt af van de concentratie. Elke patient heeft een unieke drempelwaarde en reageert pas vanaf een bepaalde hoeveelheid van het allergeen.

Bij veel voedingsmiddelen wordt gewaarschuwd dat er sporen van noten en melk aanwezig kunnen zijn. Toch zijn deze producten voor de meeste patiënten veilig, vanwege de zeer lage concentratie. „In ongeveer vijftig procent van de gevallen is het niet gevaarlijk. Maar dat weet je dus niet. Mensen mijden dan veel voedingsmiddelen terwijl dat niet nodig is. Als er geen waarschuwing op staat, is er dus helaas ook een kans van vijftig procent dat de hoeveelheid sporen van allergenen wel gevaarlijk is.”

Aan deze situatie komt een einde in Europa en VS. „Wij hebben in het UMC Utrecht als eerste vastgesteld wat de drempelwaarden zijn voor de belangrijkste vier allergenen. TNO onderzoekt onder leiding van voedseltoxicoloog Geert Houben de hoeveelheid allergenen in het voedsel. Op basis van statistische berekeningen, waarbij rekening gehouden worden met gemiddelde drempelwaarden, worden vervolgens de risico’s voorspeld.” Zo kan bepaald worden welke voedingsmiddelen gevaarlijk zijn voor ongeveer 95-99 procent van de voedselallergiepatiënten. Verwacht wordt dat deze inzichten toegepast gaan worden binnen de EU-regelgeving voor voedseletikettering. Knulst: „Ik ben tevreden als dat binnen vijf jaar gebeurd.”

Toch blijft het oppassen geblazen. Niet alleen producten van eigen bodem bevatten immers allergenen, maar ook producten uit verre landen, zoals exotische vruchten. Ook nieuwe voedseltrends kunnen gevaar opleveren. „In Nederland zijn we erg bezig met duurzaamheid, we willen minder vlees en meer vleesvervangers eten. Deze nieuwe eiwitbronnen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van (insecten-)eiwitten, zoals sprinkhanen. Maar ook van zeewier en algen. We zullen voorzichtig moeten zijn om te zien of deze nieuwe voedingsmiddelen geen bestaande allergie verergeren of nieuwe allergieën opwekken”, zegt Ronald Visschers, voedingsdeskundige binnen TNO.

Bron: Spits Nieuws http://krant.spitsnieuws.nl/spits/_main_/2012/07/09/006/

Explosie opnames allergie

Explosie opnames allergie

Het aantal spoedopnames van kinderen in Europa met een levensgevaarlijke allergische reactie op voedsel is verzevenvoudigd. Dat is een van de conclusies van de grootste Europese vereniging op het gebied van voedselallergieën, EAACI, dat onlangs haar jaarlijkse internationaal congres hield in Geneve met vele honderden deskundigen op het gebied van voedsel en allergie.

Terwijl EAACI pleitte voor meer kennis bij hulpverleners en onderwijskrachten over allergische reacties bij kinderen, benadrukte de vereniging ook dat in Europa inmiddels meer dan 17 miljoen mensen lijden aan (ongeneeslijke) voedselallergie, een verdubbeling in afgelopen tien jaar. Van hen is 3,5 miljoen jonger dan 25 jaar. Kinderen en jongvolwassenen zijn volgens de vereniging de grootste groeiende groep. Het aantal patiënten met een voedselallergie ligt per land rond de drie procent, ook in Nederland.

EAACI-leden wijten de toename onder de Europese bevolking aan (veranderde) voedingspatronen, blootstelling aan omgevingsfactoren, sigarettenrook en veranderingen in leefstijl.

Ook voedseldeskundige Erna Botjes, voorzitter van de Nederlandse stichting VoedselAllergie gelooft dat het aantal patiënten met voedselallergie toeneemt. „Maar er zijn ook wetenschappers die dit weer bestrijden.” Feit is dat op dit moment 600.000 Nederlanders bewijsbaar last hebben van allergenen in onder meer pinda’s, melk, vruchten, groenten, schaaldieren en eieren. Volgens TNO heeft jaarlijks de helft van hen een of meer incidenten waarbij een allergeen in voedsel een (levensgevaarlijke) lichamelijke reactie uitlokt.

Zaak is voor deze groep patiënten zo helder mogelijk te vermelden wat er in voedingsmiddelen zit, vindt Botjes, zodat zij dat kunnen voorkomen.

Bron: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/07/explosie-opnames-allergie